18 Temmuz 2014 Cuma

Android Tanımları




FİRMWARE: Telefon içerisindeki komple yazılım sistemidir. Yani Android. Marka ve modele göre farklı kodlamalar isimler alabilir. Bütün yazılımsal yapı firmware üzerine kurulur. Güncellemeler ve düzeltmeler asıl olarak firmware üzerine çıkar. Firmware için asıl kök yapı diyebiliriz.

ROM: Kimileri firmware ile aynı kefeye koysa da aslında tam olarak onunla aynı değildir. Matematiksel olarak ifade etmek gerekirse Firmware > Rom'dur. Firmware için kök yapı demiştik, Rom için de bu kök yapıyı kullanıcılara göre özelleştiren ve onlara yönelik ek yazılım ve ayarlar içeren yazılım diyebiliriz. Google Android firmware i geliştirip samsung'a verdikten sonra, samsung da stock rom üretip bunu cihaza yükleyip piyasaya sunar.

STOCK ROM: yazılım üreticisi Google ın ürettiği firmware'in cihaz üreticileri tarafından kendi cihazlarına göre özelleştirilmiş hali.

CUSTOM ROM: üretici firmaların piyasaya sürdüğü stock romların, geliştirici kullanıcılar tarafından üzerinde performans ve görselliğe yönelik değişiklikler içeren modifiye edilmiş hali.

ROOT: sistem yazılımı üzerinde tam yetkiye sahip olma durumu.

KERNEL: donanımlar ile işletim sistemi arasındaki çalışmayı sağlayan ve kontrol eden yapı.

WİPE: kabaca silmek demektir. bu terimi gördüğünüz yerlerdeki işlemler sistemdeki ayar ve kullanıcı verilerini siler.

WİPE DATA/FACTORY RESET: recovery seçeneklerinden birisidir. uygulandığında SD card bölümü hariç herşey sıfırlanır.

WİPE CACHE PARTİTİON: uygulandığında, kurulumlar esnasında oluşturulan geçici dosyaların temizlenmesini sağlar. kullanıcı verileri(rehber vs.) silinmez. bilgisayarınızda bulunan temp dosyasının temizlenmesi gibidir.

NON-WİPE: sistem ayarları ve kullanıcı verileri üzerinde değişiklik yapmayan yazılımlardır.

RECOVERY: kabaca kurtarma anlamına gelir.

DOWNLOAD MOD: cihaza firmware yapısı içerisindeki dosyaları yüklemede kullanılan çalışma modudur.

RECOVERY MOD: cihazı zor durumlarda kurtarmaya yarayan çalışma modudur. içerisinde birkaç sıfırlama seçeneği olduğu için bu isim verilmiştir.

CUSTOM BİNARY COUNTER (ROM COUNTER) : orjinal olmayan firmware, custom rom ve kernel yüklemelerinin her birinde 1 artan sayaçtır. download moduna girildiğinde görebilirsiniz.


JİG: download moduna tuş kombinasyonu ile girmeyen ve rom yükleme sayacını sıfırlamak için kullanılan minik usb aparatı.

MARKET: resmi ve gayri resmi olarak bulunan uygulama ve oyunların edinildiği kaynaktır.

BLN: Açılımı: BACK LİGHT NOTİFİCATİON'dır. Normalde Android cihazlarda bulunmayan bir özellik olan çağrı yada mesaj geldikten sonra uyarı görüntülenmemesi özelliğini ekleyen fonksiyondur.

]WİPE DALVİK CACHE: Sistem içerisinde bulunan uygulama artıklarını temizlemek için kullanılır. Rom yüklemelerinden sonra oluşacak açılış sorunlarında tavsiye edilir. CWM Recovery menüsünde bulunur.

BOOTLOADER: Telefonunuzu açtıktan sonra kernel i uyandıran ve ona işletim sistemini başlatması emrini veren ufak programcık. Boot bölümünde yüklüdür. Boot kısmı zarar görürse bu program başlatılamayacak ve telefon hiçbir tepki veremeyecektir. Jtag uygulaması ve donanımları ile boot yüklemesi yapılması gerekir.

ANABANT(BASEBAND): Telefonda şebeke bağlantılarını kontrol eden ve düzenleyen işlemci ile bağlantılı olarak çalışan kendine ait bir çipi bulunan donanım parçası.

INTERNAL SD(SDCARD[B]): Telefonun içerisindeki bellek çipinde bulunan depolama alanı. Dosya yöneticisine girildiğinde sdcard olarak adlandırılır.

EXTERNAL SD:Harici takılan hafıza kartınızın telefonda dosya yöneticisinden görünen ismidir.

J-TAG / JTAG: Açılımı: Joint Test Action Group / Ortak Test Eylem Grubu'dur. Mobil cihazlar, modemler vb. mikro cihazların anakartları üzerinde yer alan JTAG pinlerine bağlantı yapılarak, flash bellek, EPROM, ROM veya işlemcisi sökülmeden, içerisindeki bilgilerin silinerek yeniden yüklenmesini, dolayısıyla da yeniden programlanmasını sağlayan cihazdır. IEEE 11491 Standart Test Erişim Noktası ve Sınır-Arama bu terimin ortak adıdır. Başlangıçta sınır tarama ve baskı devre testi için icat edildiyse de hala yaygın olarak bu uygulama için kullanılmaktadır.

ADB : Android Debug bridge demek. Android için uygulama geliştirenlerin kullandıkları Android SDK içerisinde yer alan bir komut istemi platformu. Aynı windows'daki CMD gibi. Android SDK'nın bu komut istemi aracı ile PC'ye bağlı Android tabanlı tablet ve/veya telefonunda işlemler yapmak ([I]dosya/dizin kopyalamak, dosya/dizin yüklemek, aplikasyon yüklemek, silmek vb.) mümkün. Bunu sadece Android Developer'lar kullanır, zira geliştirdikleri uygulamayı yükledikleri zaman oluşacak/oluşan hataları görmek ve ayıklamak ([I]Debugging) isterler.

Push ]itmek) komutu: emülatöre veya bağlı cihaza bir dosya ve dizin [B]kopyalamak için kullanılan komuttur.

Pull ([I]çekmek) komutu[B]: emülatör veya bağlı cihazdan bir dosya veya dizin [B]kopyalanmak için kullanılan komuttur.[B]push komutunun tam tersi

]BRİCK YADA HALF-BRİCK 

Brick olan telefon ya hiç açılmıyordur ya da Galaxy S logosunun olduğu ekranda takılı kalıp kısa periyotlarla titriyordur. Half-brick ise telefonun ekranında ( PC -- ! -- Telefon ) şeklinde karşılıklı birbirine bakan ikonların görüldüğü ekrandır. Her iki durumda da eğer 3 tuşunuz çalışıyorsa telefonu recovery moda sokarak temizleme yolunu deneyebilir veya download moda girip ODIN üzerinden yeniden yazılım yüklemesi yapabilirsiniz.

OFFİCİAL FİRMWARE...Resmi Firmware

UNOFFİCİAL FİRMWARE...Resmi olmayan Firmware



AOSP:Açılımı [I]Android Open Source Project olan ve [I]Android Açık Kaynak Projesi olarak çevrilebilen androidin tabanını oluşturan kısaltılmış terimdir. Esas olarak hiçbir android sürümünü baz almayan ve dağıtılan kaynak kodlardan üretilmiş romları tanımlamak için kullanılır. örnek olarak miui ve cyanogen gösterilebilirler.

ODEXED:Bu çalışma şeklinde apk dosyaları odex dosyaları ile birlikte çalışırlar. Bu odex dosyaları telefonun açılışı esnasında belleğe yüklenir ve uygulamalar çalıştırılmaya başlandığında hemen devreye girerek yüklenme kısmını çabuk geçmeyi sağlar. Bu sistemlerde yapılacak değişiklikler her iki dosyada birden yapılmak zorundadır. Bu yüzden kişiselleştirilmeleri ve düzenlenmeleri daha zahmetlidir. Telefonların içerisinde gelen ve resmi olarak çıkartılan tüm firmware ler odexed olarak bulunurlar.

Odexed
- Cihazın açılışı daha yavaştır
- Uygulamaların açılışı nispeten daha hızlıdır
- Bellek kullanımı fazladır
- Daha fazla yer kaplar
- Düzenlenmesi ve kişiselleştirilmesi zahmetlidir.


DEODEXED:Bu sistemlerde ise odex dosyaları kaldırılarak bunların işlevleri apk dosyalarının içerisine aktarılmıştır. Açılışta diğerine oranla yavaştırlar ancak kişiselleştirilebilmeleri ve düzenlenmeleri daha basittir.

]Deodexed
- Cihazın açılışı nispeten daha hızlıdır
- Uygulamaların açılışı daha yavaştır
- Bellek kullanımı azdır
- Daha az yer kaplar
- Düzenlenmesi ve kişiselleştirilmesi kolaydır


Alıntıdır..

0 yorum:

Yorum Gönder